Nasze chochlikowe przedszkolaki zamieniły się w prawdziwych małych kucharzy. Podczas zajęć kulinarnych dzieci z wielkim zaangażowaniem przygotowywały pyszną i zdrową sałatkę owocową. Na początku dzieci zapoznały się z przyniesionymi owocami – wspólnie rozpoznawaliśmy ich nazwy, kolory, kształty i zapachy. Wśród owoców znalazły się m.in.: jabłka, gruszki, banany, winogrona, śliwki i mandarynki. Każdy przedszkolak miał okazję dotknąć i powąchać owoce, a także wypowiedzieć się, które z nich najbardziej lubi. Po umyciu rąk i założeniu fartuszków, dzieci przystąpiły do krojenia przygotowanych owoców (oczywiście z pomocą nauczycieli i przy użyciu bezpiecznych nożyków). Wszystkie pokrojone owoce zostały wrzucone do jednej dużej miski, a następnie delikatnie wymieszane. Na zakończenie nastąpił najprzyjemniejszy moment – degustacja. 😋 Dzieci ze smakiem zjadły własnoręcznie przygotowaną sałatkę, poznając nie tylko nowe smaki, ale także ucząc się zasad zdrowego odżywiania. Zajęcia kulinarne były nie tylko doskonałą zabawą, ale również: rozwijały samodzielność i współpracę w grupie, uczyły dbania o higienę i bezpieczeństwo w kuchni, wzbogacały wiedzę o owocach i zdrowym stylu życia. To była pyszna i zdrowa lekcja, która wszystkim bardzo się podobała!