W ostatnim tygodniu października w przedszkolu Wesołe Skrzaty dominował kolor pomarańczowy. Zarówno w ubiorze naszych Przedszkolaków, jak i Pracowników przedszkola pojawiło się wiele pomarańczowych akcentów, w tym pomysłowe dekoracje w poszczególnych salach przedszkolnych. Kolor pomarańczowy towarzyszył nam również w czasie posiłków oraz podczas zajęć dydaktycznych. Mając na uwadze edukację prozdrowotną, Nauczyciele w każdej z grup przeprowadzili interesujące i ciekawe zajęcia dydaktyczne, zwracając uwagę dzieci na konieczność zdrowego odżywiania oraz przestrzeganie prawidłowych nawyków żywieniowych. Dzieci dowiedziały się jakie wartości odżywcze (witaminy, składniki mineralne) kryją w sobie te jakże różnorodne pomarańczowe warzywa i owoce. Po dawce wiedzy nadszedł czas na kulinarne zmagania przedszkolaków w „łamaniu tradycyjnych przepisów”, oczywiście z marchewką i pomarańczą w rolach głównych. Dzieci z Grupy Krasnoludków przy pomocy sokowirówki wyciskały zdrowe soki: pomarańczowy i marchewkowy. Podczas degustacji mogły określić ich konsystencję i walory smakowe. Dla niektórych smakoszy było to nowe doświadczenie, ponieważ pierwszy raz próbowali świeżo wyciskanego soku, a także obserwowali tajniki jego powstawania. Starszaki z grupy Koszałków Opałków doskonale wiedzą, że należy zdrowo się odżywiać, dlatego chętnie zrobiły pyszną witaminową sałatkę, która okrzyknięta została przez naszych krytyków kulinarnych jako „najlepsza na świecie”. Ale nie było to jedyne smakowe doświadczenie podczas kulinarnych przygód tego dnia. Nasze Przedszkolaki miały możliwość delektowania się podczas całego tygodnia potrawami w kolorze pomarańczowym, w specjalnie przygotowanym menu  przez panią Małgosię, a dania przygotowały nam nasze wspaniałe panie kucharki: pani Hania i pani Kamila,dyniowe naleśniki z twarogiem, koktajl mango z mleczkiem kokosowym, krem z pomarańczowych warzyw, surówka z marchewki. Grupa Chochliki ochoczo ścierała marchewkę i wsypywała do miski odmierzone składniki. Najwięcej przyjemności sprawiło im jednak mieszanie ich za pomocą miksera, tej czynności towarzyszyły spontaniczne wybuchy dziecięcego śmiechu. Przełożone na blachę ciasto, zaniesione zostało do kuchni, a potem upieczone. W ten oto sposób na podwieczorek dzieci miały możliwość zjedzenia własnoręcznie przygotowanego ciasta marchewkowego. Nawet największe „warzywne” niejadki zajadały się ciastem ze smakiem. W tym dniu nie zabrakło również ciekawych zabaw, które każda z grup przeprowadziła w swoich salach. Były to: zabawy matematyczne - przeliczanie, klasyfikowanie wg podanej cechy i tworzenie zbiorów; zabawy językowe - wymyślanie zdrobnienia do nazw owoców; zabawy muzyczno - ruchowe z balonami, tańce w parach z balonami ułożonymi między różnymi częściami ciała; zabawy badawcze - wielozmysłowe poznawanie warzyw i owoców; zabawy kształtujące orientację w przestrzeni - szukanie w sali ukrytych marchewek. Zwieńczeniem obchodów „Pomarańczowego Dnia” było wykonanie prac plastycznych, w których królowała znana na całym świecie „pani marchewka”. Mamy nadzieję, że „Pomarańczowy Dzień” dostarczył naszym Przedszkolakom wiele niezapomnianych wrażeń kulinarnych, dzięki czemu wprowadzą pomarańczowe menu do codziennego jadłospisu. Obchody Tygodnia Pomarańczowego miały na celu utrwalenie tego koloru , poszerzenie wiedzy na temat zdrowotnych właściwości pomarańczowych warzyw i owoców oraz utwierdzenie w przekonaniu o konieczności ich spożywania.