Powiększ grafikę: Pieczemy ciasto

,,Najłatwiejsze ciasto w świecie nic a nic się go nie gniecie...''. Jak się okazuje, pieczenie ciasta, to nie taka trudna sprawa. Szczególnie, gdy do pomocy jest tyle małych i zdolnych rąk. Udostępniamy Państwu przepis na pyszne ciasto, żeby dzieci mogły wykazać się również w domowej kuchni.

Szybkie ciasto ze śliwkami - przepis na proste ciasto owocowe

SKŁADNIKI:

1 kg śliwek węgierek (ale mogą być także inne śliwki)

2 szklanki mąki tortowej

1 szklanka cukru

5 dużych jaj

2 łyżeczki proszku do pieczenia

1 szklanka oleju

szczypta soli

tłuszcz do posmarowania tortownicy

KRUSZONKA:

pół kostki masła lub margaryny

3/4 szklanki cukru

1 szklanka mąki

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Śliwki umyć, osuszyć, każdą przekroić na pół wzdłuż i wyjąć pestkę.

  • Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i solą.

  • Jaja w całości ubijać mikserem powoli wsypując cukier. Następnie wsypać mąkę tortową wymieszaną z proszkiem do pieczenia i dokładnie wszystko wymieszać. Na koniec ubijania dodać szklankę oleju.

  • Blachę do ciasta wysmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą, wylać przygotowane ciasto.

  • Na ciasto wyłożyć równomiernie połówki śliwek (skórkami do dołu).

  • Na wierzchu ciasta na śliwki kładziemy kruszonkę.

  • Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180–190°C, aż ciasto się zrumieni i zacznie odstawać od brzegów blachy (około 50 min.)

  • Ciasto ze śliwkami podawać podawać posypane cukrem pudrem