,,Najłatwiejsze ciasto w świecie nic a nic się go nie gniecie...''. Jak się okazuje, pieczenie ciasta, to nie taka trudna sprawa. Szczególnie, gdy do pomocy jest tyle małych i zdolnych rąk. Udostępniamy Państwu przepis na pyszne ciasto, żeby dzieci mogły wykazać się również w domowej kuchni.
Szybkie ciasto ze śliwkami - przepis na proste ciasto owocowe
SKŁADNIKI:
1 kg śliwek węgierek (ale mogą być także inne śliwki)
2 szklanki mąki tortowej
1 szklanka cukru
5 dużych jaj
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 szklanka oleju
szczypta soli
tłuszcz do posmarowania tortownicy
KRUSZONKA:
pół kostki masła lub margaryny
3/4 szklanki cukru
1 szklanka mąki
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
-
Śliwki umyć, osuszyć, każdą przekroić na pół wzdłuż i wyjąć pestkę.
-
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i solą.
-
Jaja w całości ubijać mikserem powoli wsypując cukier. Następnie wsypać mąkę tortową wymieszaną z proszkiem do pieczenia i dokładnie wszystko wymieszać. Na koniec ubijania dodać szklankę oleju.
-
Blachę do ciasta wysmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą, wylać przygotowane ciasto.
-
Na ciasto wyłożyć równomiernie połówki śliwek (skórkami do dołu).
-
Na wierzchu ciasta na śliwki kładziemy kruszonkę.
-
Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180–190°C, aż ciasto się zrumieni i zacznie odstawać od brzegów blachy (około 50 min.)
-
Ciasto ze śliwkami podawać podawać posypane cukrem pudrem