Pyszne i zdrowe kanapki kolorowe

Wiosenne kanapki to rewelacyjne śniadanie lub po prostu smaczna przekąska, zwłaszcza wiosną, kiedy organizm przestawia się z trybu zimowego i łaknie nowalijek. Podczas poniedziałkowych warsztatów kulinarnych przedszkolaki przygotowały wiosenne kanapki. Na stołach zagościły : pomidorki, sałata, rzodkiewka, szczypiorek, ogórek ,kiełki rzodkiewki i biały ser,wędlinka .

Dzieci z dużym zaangażowaniem zabrały się do pracy. Smarowały, kroiły i układały produkty, tworząc na kanapkach wiosenne kolorowe wzory. Powstały myszki, biedronki i kwiaty kwitnące na łące. Przygotowane kanapki wyglądały naprawdę apetycznie.

Miały mnóstwo witamin , ale przede wszystkim znakomicie smakowały.

Dzieci podczas zajęć utrwalały znajomość produktów zdrowej żywności, ćwiczyły posługiwaniem się nożem. Zwrócono także uwagę na zachowanie zasad higieny przed przystąpieniem do pracy z jedzeniem.


Takie kulinarne zajęcia bardzo podobały się przedszkolakom i na pewno to nie ostatnie takie zajęcia w grupie Chochlików.